Kásrut-avagy egy kicsit a kóserságról...
Mi az, hogy kóser, mitől lesz valami kóser, mit lehet fogyasztani, mit nem?
A Tórában (söt aTanachban) jártas tudósok a Kinyilatkoztatott Törvényt a saját plussz-törvényeikkel ,- jóindulatu szándékkal-megsokasitották.
A törvények magyarázata igy kiterebélyesedett.....
Jelzem: e rövid kis írásban nem kívánok talmudista dolgokba belemenni, csak a Tórát veszem alapul.
A káser (jiddisül:kóser) szó annyit jelent, rituálisan alkalmas, megengedett, kifogástalan.
A Tóra szerint először az emberek csak a növényvilág termékeit fogyasztották: "És mondá Isten: Íme nektek adtam mind a maghozó füvet, mely az egész föld színén van, és mind a fát, melyen maghozó gyümölcs van; tiétek legyen eledelül." (1Móz. 1,29)
Aztán az özönvíz után már Noé utódai engedélyt kaptak az állatok fogyasztására is: "Minden mozgó lény, mely él, tiétek legyen eledelül"(1Móz.9, 3)
A Törvényadást követően pedig már határozottan kimondja az Örökkévaló, melyik állat ehető, és melyik nem.(3Móz.11)
Ez alapján a legaprólékosabb előírások a húsfogyasztásra vonatkoznak:
Tilos olyat enni,ami:
-tisztátalan állat
-tiszta, de elhullott állat
-tiszta, de beteg állat
Kósersági szempontból az állatvilág 3részre osztható:
-szárazföldi állatok(házi-, vad-, kicsi és nagy). Fogyasztható az,amelynek kettéhasított patája van és kérődzik.Ha valamelyk hiányzik,akkor az nem kóser.
-vízben élő állatok: csak a halakat szabad megenni,melyeknek pikkelyük és uszonyuk van. A hal nem számít húsnak, mert hidegvérű...
-levegőben élő állatok közül csak azok a madarak ehetők, melyet a Tóra felsorol (3Móz.13,20 és 5Móz.14,12-18 )
A beteg állatok tejét, vagy tejtermékét sem volt szabad fogyasztani.
(Ami viszont még érdekes:
A gyermek anyja emlőjéböl négyéves, betegség esetén ötéves koráig táplálkozatott.
Ha azonban kétéves korában három napra abbahagyta, nem volt szabad ujra kezdenie a szopást...)
Életveszélyes helyzetben, és éhség idején ami az élet megmaradásához és fenntartásához szükséges, meg lehet enni. Egyetlen ok:
Isten mindennél fontosabbá helyezi az Életet....
Más esetben természetesen a tiltó parancsokat be kell és lehet tartani. De ilyen helyzetben felmentés van alóla...
Igaz, Isten önmaga véd meg csodamódon az ilyen helyzetektöl...
A hús és tejes együtt....
E törvénynek mélyebb oka, hogy a" gödölyét anyja tejében ne fözd meg".
Amint vannak az emberek kapcsolatát irányitó törvények, ugy vannak "állatvédö" törvények is.
Az anyaállat nemcsak lát, hanem érez is...
Az elpusztitott kölyke, gödölyéje a hiány fájdalma, veszteség neki is, és ha látja, érzékeli nemcsak az elpusztitását, hanem az embert, amely azt eszi...
Tehát még az állatokra is tekintettel kell lennünk....
Hogyan lesz kóser valami?
Alapvetően minden kóser,ami természetes, és előállítása során nem érintkezett valamilyen mesterséges anyaggal.Pl.: boroknál,italoknál nem használnak semmiféle színezéket, pótszert stb.
Péksüteményeknél pedig a tésztából egy olajbogyónyit a tűzbe dobnak (ez az ún.hálá), mely a hajdani áldozatbemutatásra emlékeztet és az Örökkévalónak ajánlják (4Móz.15,18-22)
A husoknál pedig csak emlékezzünk vissza nagyanyáink konyhájára!
Első lépés az áztatás kb.fél óráig, aztán a kisózás jó alaposan minden oldalon, hagyjuk, hogy a húsból a vér lecsepegjen,egy órán át állni hagyjuk a sóban,aztán leöblítjük háromszor, és kész is.
A májat pedig csak sütni szabad jó alapos besózás után...
Igazából azonban ezeknek a dolgoknak is mind van szellemi üzenete, mivel a zsidó nép prófétikus nép, és minden porcikájában túlmutat önmagán és cselekedetein.
A tiszta és tisztátalan kérdése az életünk minden területén aktualizálható-szellemben, lélekben és fizikálisan is...
A kóserítást pedig a szívünknél kell kezdeni-aztán jön a többi...
Copyright © 2005-2008 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH NISSZI Szolgálat
|